Zoeken

Lachgascilinders wél vervoeren en verwerken

Tot voor kort waren we niet bevoegd om lachgascilinders af te voeren.

lachgas
lachgas

Tot voor kort waren we niet bevoegd om lachgascilinders af te voeren. Dit probleem ontstond na de invoering van het lachgasverbod op 1 januari 2023. Vanaf die datum staat lachgas op lijst II van de Opiumwet. Dit betekent dat het onder andere verboden is om binnen of buiten het grondgebied van Nederland lachgas te brengen, verkopen of bezitten. Het doel hiervan is om recreatief gebruik terug te dringen en het aanbod te perken.

Lachgascilinders worden regelmatig gedumpt in de openbare ruimte. Met de komst van het lachgas verbod werd onduidelijk welke bevoegdheden de betrokken partijen in die keten hadden als het ging om het vervoeren en verwerken van de cilinders.

Na vele overleggen tussen de ministeries om een snelle, praktische, maar ook een veilige afhandeling van lachgascilinders uit de openbare ruimte in het afval te verzorgen, is het mogelijk gebleken dat deze (nagenoeg) lege cilinders ook opgehaald kunnen worden door betrokken partijen zoals Wilchem, in plaats van enkel de politie.

Dit komt mede doordat de (nagenoeg) lege cilinders die in de openbare ruimte worden gevonden, juridisch worden geclassificeerd als afval en niet als drugs. Zij vallen dus niet meer onder de Opiumwet, waardoor Wilchem het mag vervoeren en verwerken.  
 
Heeft u lachgascilinders die afgevoerd moeten worden? Ons ervaren team staat voor u klaar.