Zoeken
Lekkend ziekenhuisafval incident

Lekkende container met ziekenhuisafval afgevoerd

Over de N915

Een bijzonder transport over de N915 bij Alblasserdam. Begeleid door onder meer Rijkswaterstaat, de Inspectie Leefomgeving en Transport en Wilchem Milieu- en Incidentmanagement reed een speciale vrachtwagen met vloeistofdichte bak met daarop de container die deze week betrokken was bij een ongeval in Gorinchem. In de container zat ziekenhuisafval, dat bestemd was voor verbranding in Duitsland. Door de crash in Gorinchem waren diverse verpakkingen gaan lekken.

Een vrachtwagen, die op de A15 bij Gorinchem reed, is maandag 30 januari 2023 van de weg geraakt, van een viaduct gestort en op de Zandkade terecht gekomen. De vrachtwagen ramde eerst een auto, die met pech op de vluchtstrook stond. Vervolgens raakte de vrachtwagen nog verder uit koers, schoot door de rail van het viaduct en stortte op de Zandkade. Daar reed op dat moment een personenbusje. De vrachtwagen belandde deels op dit busje. Bij het ongeval zijn meerdere personen lichtgewond geraakt en met ambulances naar het ziekenhuis gebracht.

In de container van de vrachtwagen zat ziekenhuisafval (UN3291), zoals naalden, pillen en vloeistoffen. Een inspecteur gevaarlijke stoffen van de Inspectie Leefomgeving en Transport vertelt:  “Zoals verwacht, lag de lading geheel door elkaar waarbij ook diverse verpakkingen lekten. De container is daarom voorzien van voldoende absorptiekorrels en moest op een andere locatie volledig worden omgepakt. Tijdens de eerste inspectie kwamen ook andere zaken aan het licht die nader onderzoek verlangen. Voor zover het kan, zullen wij hier later over berichten.”

De container werd op een vloeistofdichte bak geplaatst en werd daarna onder begeleiding naar de zogenoemde ‘ompaklocatie’ in de Botlek bij Rotterdam gereden. Onder begeleiding van diverse auto’s en busjes van verschillende diensten, passeerde het transport ’s avonds Alblasserdam. Via de Brug over de Noord werd koers gezet naar de Gezamenlijke Brandweerkazerne Don Berghuijs aan de Butaanweg op de Vondelingenplaat bij Rotterdam. Op die locatie is men gespecialiseerd in onder meer gevaarlijke stoffen en daar is een veiligstelplek met een speciale vloeistofdichte vloer. Met deze veiligstelplek kan een vrachtwagen met gevaarlijke stoffen na een incident in een lekbak, sneller van de (snel-)weg worden gehaald om de lading veilig en milieuverantwoord over te laden.

Lees via onderstaande link meer over dit krantenartikel. 

https://www.alblasserdamsnieuws.nl/wordpress/2023/02/01/bijzonder-transport-met-lekkend-ziekenhuisafval-over-n915-bij-alblasserdam/