Zoeken

Duurzaam en innovatief werken

Wilchem werkt al geruime tijd samen met Houweling Group. En waarom? Omdat we ons beiden graag inzetten voor duurzaamheid en innovatie.

ibc

Wilchem werkt al geruime tijd samen met Houweling Group. Waarom? Waar wij ons dag en nacht inzetten om incidenten en calamiteiten snel, veilig en efficiënt op te lossen doet Houwelingen Group er alles aan om met hun producten en diensten te beschermen wat van waarde is, risico’s te beperken en te zorgen voor een veilige omgeving. Bijvoorbeeld met verpakkingen die producten en hun omgeving beschermen. Hier is de link tussen Wilchem en Houweling Group meteen duidelijk. Veiligheid en bescherming bieden aan mens en omgeving op een zo duurzaam mogelijke manier heeft prioriteit voor beide bedrijven. De Houweling Group speelt een belangrijke rol in het verwezenlijken van onze ambitie om in 2030 een emissievrij duurzaamheidsbeleid te voeren.

In ons werk komen wij bijna dagelijks in aanraking met gevaarlijke stoffen. Daarbij zijn de omstandigheden steeds anders en dat geldt ook voor de verpakking waarin we die stoffen aantreffen. Dit kunnen bijvoorbeeld IBC’s, vaten, of jerrycans zijn en in andere gevallen ontbreekt juist de verpakking. Wanneer de verpakking beschadigd, onbruikbaar is of in zijn geheel ontbreekt is het belangrijk om met de juiste kwaliteitsproducten te werken om de stof om te kunnen pakken, over te pompen of veilig af te kunnen voeren. Houweling Group levert ons UN- gecertificeerde verpakking welke verplicht zijn voor het vervoeren van gevaarlijke stoffen.

Een partner die mee denkt is voor Wilchem zeer belangrijk zowel op het gebied van veiligheid als van duurzaamheid. Daarom hebben wij onlangs een bezoek gebracht aan de Houweling Group in Bleiswijk om hun operationele activiteiten van dichtbij te bekijken. Hier hebben we onder andere gezien hoe het RECO proces (reconditioneringsproces) van IBC’s, jerrycans en HDPE vaten werkt, tijdens dit proces worden gebruikte verpakkingen  duurzaam gereinigd om te worden hergebruikt, en konden wij zelf de kwaliteit van de gereconditioneerde verpakkingen beoordelen.

Hoe ziet dat er in de praktijk uit?

Na een afgeronde klus leveren wij vaten, jerrycans en IBC’s in bij de Houweling Group. Zij zetten direct het reconditioneringsproces in gang. Dit proces bestaat uit 5 stappen. 

Het ledigen van de restanten
Alle restanten worden uit de verpakking gehaald en worden naar een verwerker of 
zuiveringsinstallatie gebracht. 

Reinigen buitenkant 
Alle etiketten, lijmen, verontreiniging aan de buitenzijde van de verpakking worden onder hoge druk verwijderd. 

Reinigen binnenkant 
Meerdere sproeikoppen reinigen onder hoge druk de binnenzijde van de verpakking. 

Naspoelen en drogen 
De verpakking wordt nogmaals machinaal nagespoeld en vervolgens met hete lucht uitgedroogd.  

Druktest 
Er wordt een druktest uitgevoerd op de gereconditioneerde verpakking, ter garantie van een lekdichte verpakking. Het resultaat van deze druktest wordt met een label op de verpakking aangebracht. 

Na een succesvolle kwaliteitscontrole nemen wij deze Reco IBC’s of vaten weer af.  De manier waarop Houweling Group dit proces invult sluit heel goed aan op onze duurzaamheidsambitie. Door hergebruik van verpakkingen verminderen we niet alleen de vraag naar nieuwe grondstoffen, maar besparen we met elkaar ook energie. Daarnaast helpt het gebruik van gerecyclede materialen ons om de hoeveelheid plastic afval op stortplaatsen te verminderen én besparen we drinkwater door gebruik te maken van (gefilterd) regenwater tijdens het reinigingsproces.

Dit vinden wij een mooi voorbeeld van een duurzame samenwerking!