Zoeken
schuimblus incidenten

Schuim blus incidenten

Automatische blussystemen zijn van enorme waarde bij het blussen van branden die zich voordoen op momenten dat er niemand aanwezig is. Deze systemen verspreiden een dikke deken van blusschuim om het vuur te doven. Het opruimen van dit blusschuim is een taak voor specialisten, zoals wij!

Schuimincidenten

In de meeste automatische blussystemen wordt een schuimvormend middel gebruikt. Dit middel wordt gemengd met water (3% schuimvormend middel, 97% water) en onder druk verspreid in diverse omgevingen, zoals opslagvoorzieningen volgens de PGS 15-normen, tunnels in zowel spoor- als autotrajecten, en andere relevante locaties.

Nadat het blussysteem zijn werk heeft gedaan, is het gebruikelijk voor de brandweer om de ruimte of het object te betreden om te controleren op eventuele overgebleven brandhaarden. Echter, in situaties waarin er nog schuim aanwezig is, kan dit betreden bemoeilijkt worden doordat het zicht ernstig beperkt is. In dergelijke gevallen zal de brandweer mogelijk besluiten om eerst het schuim te verwijderen alvorens verder te gaan met inspecties.

Pfas houdend schuim

Blusschuimen die PFAS bevatten zijn essentieel voor het bestrijden van branden met hoge temperaturen. Maar, deze schuimen kunnen milieurisico’s met zich meebrengen, aangezien PFAS-chemicaliën in de omgeving kunnen belanden. Dit risico doet zich voor bij incidenten waarbij schuim wordt gemorst of tijdens de afvoer van oude voorraden en vervuild bluswater.

Wij begrijpen de urgentie van een schone en veilige omgeving na een brand. Daarom bieden wij gespecialiseerde diensten aan om ruimtes vrij te maken van blusschuim en zorgen we voor grondige naspoeling. Ongeacht of het schuim PFAS bevat of niet, wij zorgen voor een verantwoorde afvoer naar erkende verwerkers.

Om vast te stellen of blusschuim PFAS bevat, voeren wij een grondige PFAS analyse uit. We starten met het nemen van een monster van het schuim, dat vervolgens naar een laboratorium gaat voor onderzoek. Gedurende deze periode wordt het schuim veilig opgeslagen in onze faciliteiten. De resultaten van het laboratoriumonderzoek bepalen of er PFAS-chemicaliën aanwezig zijn.

We beschikken over ruime opslagfaciliteiten om grote hoeveelheden blusschuim te bewaren, inclusief premix, water en schuimvormende middelen.

Naast de afvoer van blusschuim, bieden wij ook nazorgdiensten aan. We leveren brandwachten om toezicht te houden terwijl uw installatie wordt bijgevuld. Bovendien kunnen wij assisteren bij het hervullen van de SVM-tank.