Zoeken

Alternatieve brandstoffen

Liquid Natural Gas (LNG) en Lithium-ion batterijen. In de zoektocht naar duurzamere en efficiëntere energiebronnen, krijgen alternatieve brandstoffen zoals vloeibaar aardgas (LNG) en lithium-ion batterijen steeds meer aandacht. Beide opties bieden zowel voordelen als uitdagingen in de verschillende sectoren die ermee te maken hebben.

alternatieve brandstoffen

Liquid Natural Gas (LNG)

Liquid Natural Gas (LNG) is vloeibaar gemaakt aardgas dat is afgekoeld tot ongeveer -162 graden Celsius. Hiermee is het volume ongeveer 600 keer kleiner dan aardgas bij normale, atmosferische temperatuur en druk. Daarom wordt deze methode veel gebruikt bij transport van aardgas over zee in LNG-tankers. Dit is goedkoper dan transport via pijpleidingen. LNG wordt o.a. gebruikt als brandstof in de scheepvaart en is een schoner alternatief voor diesel en conventionele scheepsbrandstoffen. 

Veiligheid en LNG

Liquid Natural Gas (LNG) vervliegt na het verdampen direct en een LNG tank raakt niet zomaar lek. Er is veel aandacht voor het veilig vervoeren van LNG. Calamiteiten zijn helaas nooit uit te sluiten. Daarom zijn er bij Wilchem meerdere specialisten getraind in het gebruik van de LNG Hulpregeling ‘emergency kit’. Hiervoor zijn verschillende oefeningen gehouden om calamiteiten na te bootsen. Tijdens deze oefeningen is getraind in het aanleggen van een lekvrije koppeling tussen een tankcontainer en een mobiele fakkel. Hierdoor kan op gecontroleerde en veilige wijze, zonder methaanuitstoot, de druk van een tankcontainer worden gehaald. 

Lithium-ion batterijen

Lithium-ion batterijen zijn oplaadbare batterijen die vaak worden gebruikt in draagbare elektronica, elektrische voertuigen en energieopslagsystemen. Ze bestaan uit een positieve elektrode (kathode), een negatieve elektrode (anode), een elektrolyt en een separator.

Veiligheid en Lithium-ion batterijen

De lithium-ion batterijen hebben een hoge energiedichtheid. Ze kunnen veel energie opslaan in een relatief klein en licht pakket, wat essentieel is voor bijvoorbeeld elektrische voertuigen. Veiligheidsrisico's zijn dan ook een punt van zorg, aangezien deze batterijen oververhit kunnen raken en brand of explosies kunnen veroorzaken als ze beschadigd raken of verkeerd worden behandeld. Bovendien heeft de winning van grondstoffen voor lithium-ion batterijen een aanzienlijke milieu-impact, wat het belang van recycling benadrukt om de negatieve effecten te verminderen en de duurzaamheid te verbeteren.

Daarnaast hebben wij een Lithium Quarantaine Container ontwikkeld die speciaal is ontworpen voor het veilig opslaan van lithium-ion batterijen. Deze container minimaliseert het risico op brand en explosie en zorgt voor een gecontroleerde omgeving waarin beschadigde of defecte batterijen veilig kunnen worden gehanteerd. Onze lithium quarantaine container is te huur. Klik op onderstaand informatieblok om hier meer over te weten te komen. 

 

Lithium Quarantaine Container

  • Lithium Quarantaine Container

    Een veilige oplossing voor defecte, beschadigde of gebruikte energiedragers. Wij hebben een speciaal ontwikkelde container welk bij ons te huur is inclusief onderhoudsabonnement.

    Lees hier meer!
    Lithium Quarantaine Container