Kwik

Het opruimen van kwik kunt u beter niet zelf doen, maar overlaten aan specialisten. Wilchem heeft de kennis, ervaring en middelen in huis om kwik op een veilige en vakkundige manier op te ruimen.

Gezondheidsschade

Kwik is een gevaarlijk metaal dat gezondheidsschade kan veroorzaken als het gemorst of gelekt wordt uit een barometer, thermometer, spaarlamp, tl-buis of UV-lamp. Hierbij geldt een verhoogd gezondheidsrisico voor zwangere vrouwen, vrouwen met een kinderwens of (kleine) kinderen. Door de chemische eigenschappen is kwik zeer lastig te verwijderen. Kwik verspreidt zich zeer snel en gaat dwars door ijzer en metaal heen.

Voor ieder kwikincident bieden wij een oplossing op maat

Bij het verwijderen van kwik volgt Wilchem een vaste procedure. We adviseren om de ‘incidentlocatie’ tot onze komst alvast af te tapen met folie. Daarmee verkleint u de kans op het vrijkomen van schadelijke kwikdampen, die u niet kunt zien, ruiken of proeven. Ook het goed ventileren van de ruimte is belangrijk. Voorafgaand aan het opruimen voeren wij altijd een kwikdampmeting uit. Dit om de hoogte van de concentratie te kunnen meten. Na het inventariseren van de situatie reinigen wij de incidentlocatie en worden de restanten afgevoerd naar een erkend verwerker.

Zelf kwik opruimen? Beter van niet…

Hoewel we het afraden, omdat kwik vaak niet goed wordt verwijderd, kunnen particulieren ervoor kiezen om kwik zelf op te ruimen. GGD Nederland heeft hiervoor een opruiminstructie opgesteld. Ook op de website van het RIVM is informatie te vinden. Om erger te voorkomen is het raadzaam dat u het kwik niet zelf opruimt, maar hiervoor een professioneel bedrijf inschakelt.

 

Verzekerd voor kwiklekkage? In de meeste gevallen zijn particulieren en bedrijven verzekerd voor kwiklekkage via een opstal- of inboedelverzekering. Het opruimen van kwik is vaak een intensieve aangelegenheid en neemt meestal meer dan een dag in beslag.

+