icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Kwik

Het opruimen van kwik kunt u beter niet zelf doen, maar overlaten aan specialisten. Wilchem heeft de kennis, ervaring en middelen in huis om kwik op een veilige en vakkundige manier op te ruimen.  Het opruimen van kwik is een onderdeel van ons incident management. Wat is kwik? Is kwik een metaal? Waarom is kwik giftig Kwik en gezondheid Voor ieder kwikincident bieden wij een oplossing op maat Zelf kwik opruimen? Beter van niet…

Wat is kwik?

Kwik is een zilverwit overgangsmetaal. Het is een metaal dat in de natuur wordt teruggevonden. Het is het enige metaal dat bij een kampertemperatuur van +- 20 graden vloeibaar is. Wanneer het verwarmd wordt zet het zich om in een kleurloos en reukloos gas. Het wordt ook wel kwikzilver genoemd. 

 

Kwik kan vrijkomen bij verscheidene natuurlijke processen. Denk bijvoorbeeld aan overstromingen en bosbranden. De menselijke bronnen van kwik zijn afvalverbranding, verbranding van fossiele brandstoffen en bepaalde processen op het gebied van industrie. 

 

Het kan zich ook verspreiden in het milieu door foutief afval te verwerken van kwikhoudende producten. Voorbeelden hiervan zijn spaarlampen en therometers. Ook in water kan kwik worden opgenomen door vissen en schelpdieren. Op deze manier kan kwik terecht komen in de voedselketen.

 

Wat is kwik?

Foto van kwik (ingezoomd) 

Is kwik metaal?

Het is een vraag die vaak gesteld wordt: "Is kwik een metaal (soort)?" Het antwoord is ja. Kwik is een zwaar metaal dat van nature in de aardkorst voorkomt. Zoals reeds vertelt zijn kwik, kwikdamp en kwikverbindingen enorm giftig.

Waarom is kwik giftig?

Kwik is giftig door de stof kwikoxide. Zoals hierboven beschreven verdampt kwik bij een kamertemperatuur van +-20 graden. Hierbij verdampt dus het gifbestandsdeel. Binnen enkele seconden bereikt het veelvoud van de maximale aanvaardbare concentratie. Je kunt het vergelijken met een gifbom. 

Waarom is kwik giftig

Kwik en gezondheid

Kwik is een gevaarlijk metaal dat gezondheidsschade kan veroorzaken als het gemorst of gelekt wordt uit een barometer, thermometer, spaarlamp, tl-buis of UV-lamp. Hierbij geldt een verhoogd gezondheidsrisico voor zwangere vrouwen, vrouwen met een kinderwens of (kleine) kinderen. Door de chemische eigenschappen is kwik zeer lastig te verwijderen. Kwik verspreidt zich zeer snel en gaat dwars door ijzer en metaal heen.

Voor ieder kwikincident bieden wij een oplossing op maat

Bij het verwijderen van kwik volgt Wilchem een vaste procedure. We adviseren om de ‘incidentlocatie’ tot onze komst alvast af te tapen met folie. Daarmee verkleint u de kans op het vrijkomen van schadelijke kwikdampen, die u niet kunt zien, ruiken of proeven. Ook het goed ventileren van de ruimte is belangrijk. Voorafgaand aan het opruimen voeren wij altijd een kwikdampmeting uit. Dit om de hoogte van de concentratie te kunnen meten. Na het inventariseren van de situatie reinigen wij de incidentlocatie en worden de restanten afgevoerd naar een erkend verwerker.

Zelf kwik opruimen? Beter van niet…

Hoewel we het afraden, omdat kwik vaak niet goed wordt verwijderd, kunnen particulieren ervoor kiezen om kwik zelf op te ruimen. GGD Nederland heeft hiervoor een opruiminstructie opgesteld. Ook op de website van het RIVM is informatie te vinden. Om erger te voorkomen is het raadzaam dat u het kwik niet zelf opruimt, maar hiervoor een professioneel bedrijf inschakelt.

 

Verzekerd voor kwiklekkage? In de meeste gevallen zijn particulieren en bedrijven verzekerd voor kwiklekkage via een opstal- of inboedelverzekering. Het opruimen van kwik is vaak een intensieve aangelegenheid en neemt meestal meer dan een dag in beslag.